sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Ajatuksia sijoituksen hinnan laskusta

Aikaisemmassa kirjoituksessani Salkku tyhjäksi -testi kommenttiosiossa toinen sijoitusbloggaaja Kinski esitti toista ajatusharjoitusta siitä, minkä yhtiön kurssin toivoisi tilapäisesti putoavan, jotta voisi ostaa lisää yhtiön osakkeita. Pikavastaukseni voi lukea tuolta kommenttiosiosta, mutta jäin miettimään asiaa tarkemmin.

Haluaisin oikeastaan omistamieni yritysten osakkeiden hinnan laskevan (lisätankkauksia varten), mutta haluaisin niiden laskevan markkinoiden mukana, mutta markkinoita vähemmän. Tällä tavalla voisin nauttia markkinoiden voittamisen tunteesta ja silti saisin ostettua hyvänä pitämääni yhtiötä entistä halvemmalla. Kun osakkeen hinnan lasku johtuu markkinoiden laskusta, eikä yhtiökohtaisista seikoista, minun ei myöskään tarvitse samalla tavalla murehtia siitä, olenko aliarvioinut esimerkiksi yhtiön kurssiin vaikuttavan uutisen tai tulosvaroituksen merkityksen.

Yhtiökohtaisia uutisia ja selittämättömiä laskuja on vaikea arvioida täsmällisesti. Ehkä on vain jotain, mitä en tajua. Heitänkö rahaa loputtomaan kaivoon? Luottamus omiin näkemyksiin tärkeää, mutta liiallinen itseluottamus johtaa niihin kaikista kalliimpiin virheisiin. Tällaisista asioista murehtiminen vie sijoittamisen nautinnollisuutta. On paljon mukavampaa katsoa sijoitusten nousua tai vähintäänkin markkinoiden voittoa muita vähäisemmän laskun muodossa.

Toisaalta jos yhtiön kurssi pitkään laskee markkinoita vähemmän, alkavat muut osakkeet pian olla suhteellisesti halvempia kuin alun perin tarkkailemani sijoitus. Tällöin saattavat lisätankkaukset jäädä tekemättä ja rahat ohjautuvat muihin kohteisiin. Ei huono asia sekään. Tärkeintähän on ostaa hyvää halvalla, eikä ihastua johonkin yhteen yhtiöön.


2 kommenttia:

  1. "Yhtiökohtaisia uutisia ja selittämättömiä laskuja on vaikea arvioida täsmällisesti. Ehkä on vain jotain, mitä en tajua. Heitänkö rahaa loputtomaan kaivoon?"

    Koska markkinat ovat epärationaalisia on mahdotonta ymmärtää miksi kurssit menevät ja heittelevät edestakaisin. Tärkeämpää on itse muodostaa riittävä ymmärrys osakkeen arvosta ja toimia sitten sen mukaan. Tähän arvoon on sitten pakko lisätä vielä turvaväli joka vaihtelee. Kuulostaa helpolta, mutta se ei sitä ole. Sen takia pitää tehdä useampia analyyseja eri osakkeista. Kyse on todennäköisyyksistä, koska varmuutta ei koskaan ole.

    VastaaPoista