lauantai 19. huhtikuuta 2014

Näkemykseni tehokkaista markkinoista

Tosissaan sijoittavan on jossain vaiheessa pakko miettiä suhtautumistaan tehokkaiden markkinoiden hypoteesiin. En lähde sitä tässä kovin tarkkaan avaamaan, koska parempaa tietoa on varmasti saatavissa muualta ja oletan käsitteen olevan suurimmalle osalle sijoittamisesta kiinnostuneista suhteellisen tuttu.

Tiivistetysti voidaan kuitenkin todeta kyseessä olevan näkemys, jonka mukaan osakkeen hinnassa on kaikki osaketta koskeva tieto, mikä tekee osakkeen markkinahinnasta parhaan mahdollisen arvion osakkeen arvosta. Osakkeen hinta ei siis välttämättä aina vastaa todellista arvoa, mutta kyse on parhaasta arviosta ja keskimäärin nuo arviot osuvat oikeaan. Tällaisessa tilanteessa ei ole mahdollista johdonmukaisesti löytää aliarvostettuja yhtiöitä ja markkinatuoton voi voittaa vain tuurilla (ja yhtä todennäköistä on hävitä markkinoille). Näin ollen, jos uskoo markkinoiden tehokkuuteen, kannattaa ostaa hyvin hajautettuja matalakuluisia indeksirahastoja ja unohtaa toiveet markkinoiden voittamisesta.

No miten minä sitten suhtaudun tehokkaisiin markkinoihin?

Mielestäni järkevintä (myös minulle) olisi uskoa tehokkaisiin markkinoihin ja sijoittaa sen mukaisesti. Näin on, oli teoria totta tai ei. Tällä tavalla pystyy nimittäin välttämään pahimmat sijoittamisen sudenkuopat kuten inhimilliset taipumukset tehdä pahoja (ja kalliita) virheitä.

Puhdas indeksisijoittaminen olisi kuitenkin tylsää, joten en halua sitä tehdä. Näin on, oli teoria tehokkaista markkinoista totta tai ei. Sijoittaminen on minulle myös harrastus, ja sen kuuluu olla hauskaa. Osakepoiminta tuo touhuun mielenkiintoa. Onhan se jännittävää saada tietää, olenko minä yksi niistä henkilöistä, joka voi voittaa markkinat pitkällä tähtäimellä. Tosin varmuutta en voi saada, koska vaikka tuotot puhuisivat taitojeni puolesta, niin kyse voi (varsin suurella todennäköisyydellä) olla vain hyvästä onnesta.

Näin ollen, osakepoimintoja tehdessäni minun täytyy olettaa, että markkinat eivät ole tehokkaat, koska muutenhan aliarvostettujen osakkeiden etsiminen olisi ihan turhaa touhua. Minun ei kuitenkaan välttämättä kannata unohtaa tehokkaiden markkinoiden teoriaa kokonaan, koska eri markkinat voivat olla tehokkuudeltaan eri tasoa. Esimerkiksi Suomen osakemarkkinat eivät ole yhtä tehokkaat kuin Yhdysvaltojen osakemarkkinat ja pienten yhtiöiden markkinat eivät ole yhtä tehokkaat kuin suurten (laajasti seurattujen) yhtiöiden. Tehottomilta markkinoilta on helpompi löytää aliarvostettuja yhtiöitä kuin tehokkailta.

Näistä lähtökohdista olen siis lähtenyt sijoittamaan. Kerron myöhemmin vielä tarkemmin sijoitusstrategiani kehittymisestä ja nykyisestä muodosta, mutta nyt tämä kirjoitus on jo tarpeeksi pitkä. Ensi kertaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti