maanantai 23. helmikuuta 2015

Voiko taikauskosta olla hyötyäkin?

Wikipedian mukaan "Taikauskoksi kutsutaan tavallisesti käsityksiä, joiden mukaan ihmisen ja yhteisön elämässä ja luonnossa ilmenee yliluonnollisia voimia, joita ihminen pystyy määräkeinoin hallitsemaan." Yliluonnollinen on käytännössä mielestäni sama asia kuin ei-todellinen, koska jos yliluonnollinen voima olisi olemassa, se olisi luonnollista eikä yliluonnollista. Se, että taikausko itsessään ei ole todellisuuteen perustuvaa, ei kuitenkaan tarkoita, ettei taikauskoilla olisi vaikutuksia todelliseen elämään.

Näkisin, että jos ihmisen suoritukseen vaikuttaa hänen itseluottamuksensa määrä, niin taikausko voi olla jopa hyödyllinen asia. Jos pesäpalloilijan taikakalsarit saavat hänet täysin vakuuttuneeksi siitä, että hän tulee osumaan palloon, niin hänelle voi olla hyödyllistä pukea päälle ne taikakalsarit, vaikka niihin ei oikeasti mitään taikaa tai onnea liittyisikään. Jos julkisista esiintymisistä elantonsa saava tuntee itsensä varmaksi lavalla sen takia, että hän on noudattanut tiettyjä vakioituja rutiineja juuri ennen esiintymistä, niin tämä uskomus on syytä jättää rauhaan. Jälkimmäisessä tapauksessa tosin kyse ei välttämättä edes ole taikauskosta, vaan kehon biologisesta reagoinnista valmistautumistoimiin (ruoka- ja unirytmi esimerkiksi).

Yllä mainituissa tilanteissa taikauskon avulla voidaan luoda perusteetonta itseluottamusta, joka perusteettomuudestaan huolimatta hyödyttää siihen uskovaa. Puhtaan objektiivisesti tilannetta arvioiden luottamus hyvään suoritukseen voisi olla heikompaa ja siten itse suorituskin voisi olla heikompi. Toisaalta, jos taikauskoinen ihminen pakotetaan luopumaan noista taikakaluistaan tai rutiineistaan, niin hänen itseluottamuksensa kärsii varmasti ja siten myös hänen suorituksensa. Pesäpalloilija voi todeta, että "En osunut palloon, koska minulla ei ollut taikakalsareitani". Tavallaan hän olisi oikeassa, muttei siitä syystä kuin hän kuvittelee.

Toisissa asioissa itseluottamuksesta (ja siten taikauskosta) ei ole hyötyä eikä haittaa. Esimerkiksi lottoamisessa voittomahdollisuutesi ovat täsmälleen samat, ostitko lipun jostain tietystä "onnekkaasta" automaatista vai et. Samoin on muissakin täysin sattumanvaraisuuteen perustuvissa uhkapeleissä. Tällöin voidaan kuitenkin ajatella, että taikauskon haitallisuus tulee siitä, että noissa tilanteissa pelaaja yliarvioi voittonsa todennäköisyyttä perusteettoman suureksi. Ilman taikauskoa peli jäisi ehkä pelaamatta ja rahat säästyisivät. Mustekalojen ja muiden maagisten eläinten arpomia numeroita lottoavat ovat nyt hölmöjä ihan matemaattisestikin. Usein näitä julkisesti ennustettuja rivejä pelaavat tuhannet ihmiset, joten vaikka täyspotti osuisikin kohdalle, niin se olisi miljoonien sijasta muutamia tuhansia potin jakautuessa suurelle väkimäärälle. Täysin sattumanvarainen rivi olisi paljon parempi, koska sillä potin suuruus olisi todennäköisesti suurempi ja voiton todennäköisyys on täysin sama.

Kolmanneksi ovat vielä ne asiat, joissa liiasta itseluottamuksesta ja siten myös taikauskosta voi olla haittaa. Tähän luokkaan voisi ajatella kuuluvan pörssissä tapahtuva kaupankäynti. Sijoittajat tyypillisesti ovat muutenkin liian itsevarmoja taidoistaan, joten jos tähän vielä isketään päälle luottamus yliluonnollisiin voimiin, niin varmasti mennään metsään. Riskinotto kasvaa helposti aivan liian suureksi. Pörssi voi toki pitkäänkin palkita itsevarman riskiottajan, mutta yhtä hyvin saattaa lopputuloksena olla kaiken menettäminen. Vähän niin kuin uhkapeleissäkin: Se, että sattuu voittamaan, ei tarkoita, että riskinotto oli järkevää.

Loppuun voisin vielä todeta, että toivoisin ihmisten luopuvan kaikenlaisista taikauskoista. Toivoisin kanssaihmisteni operoivan ihan täällä todellisen maailman tasolla ilman mitään turhaa ylimääräistä. Vaikka taikausko saattaakin jossain yhteydessä olla hyödyllistä, niin mieluummin näkisin ihmisten rakentavan sen itseluottamuksensa ihan todellisten taitojensa varaan taikakalsareiden sijasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti